15.09.2016
15.09.2017
Концерт по случай 160 години учлищно дело в село Зидарово и
140 години от освобождението на Република България
През ноември 2017 г. Център Амалипе обяви национален ученически конкурс в мрежата си от над 250 училища в цялата страна. Идеята дадоха председателите на ученически парламенти от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", събрали се на лидерска академия в Сливен. До средата на февруари младежи от цялата страна можеха да изпращат свои материали.

Категория Видео
3. място - група от ученици от Основно училище "Христо Ботев", с.Зидарово, обл. Бургас
https://drive.google.com/file/d/1HYQtqV7P-PVRtGGP0sfd6GMXA-QFdUW1/view?usp=sharing
По повод Международния ден на ромите Осми април Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" организира събития в София на 12 април, четвъртък:
Отличените в конкурса "Защо средно образование" бяха приети от Вицепрезидента г-жа Илияна Йотова, посланици и министри, които ще им представят своите задължения и ролята на образованието за достигане на най-високите позиции в  управлението и дипломацията.
- в 15,00: Заместник - министърът на външните работи г-н Тодор Стоянов  се срещна с Женя Герджикова- ученичка в ОУ "Христо Ботев"- с. Зидарово, придружена от Александър Иванов - директор на ОУ "Христо Ботев"- с. Зидарово и Райчо Чапразов, педагогически координатор към Център "Амалипе";
В 13,30 учениците се присъединиха към среща и дискусия с министъра на образованието Красимир Вълчев , заместник-министър Сачева и експерти от МОН

17.09.2018